دوره 10، شماره 6 - ( 1392 )                   جلد 10 شماره 6 صفحات 46-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shirali G, Ebrahipour V, Mohammad salahi L. Proactive Risk Assessment to Identify Emergent Risks using Functional Resonance Analysis Method (FRAM): A Case Study in an Oil Process Unit. ioh 2013; 10 (6) :33-46
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-902-fa.html
شیرالی غلامعباس، ابراهیمی پور وحید، محمد صلاحی لیلا. ارزیابی پویشگر ریسک به منظور شناسایی ریسک‌های در حال ظهور با استفاده از مدل آنالیز تشدید کارکرد: مطالعه‌ی موردی در یک واحد فرایندی. سلامت كار ايران. 1392; 10 (6) :33-46

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-902-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور ، shirali@ajums.ac.ir
چکیده:   (7910 مشاهده)

  زمینه و هدف: امروزه، این موضوع مشخص شده است که سیستم­های فنی-اجتماعی ماهیت دو بعدی نداشته و تعاملات بین اجزای این سیستم­ها پیچیده و غیر خطی می­باشد. در نتیجه، چون ریسک­ها در این سیستم­ها به عنوان ترکیبی غیرخطی از تغییرپذیری در عملکرد بروز می­نمایند، بنابراین روش­های سنتی ارزیابی ریسک قادر به شناسایی این ترکیبات غیرخطی نمی­باشند. هدف مقاله حاضر شناسایی ریسک­های در حال ظهور با استفاده از روش آنالیز تشدید کارکرد در یک واحد فرایندی می­باشد.

  روش بررسی: برای شناسایی ریسک­های در حال ظهور، ابتدا وظایف مهم در یک واحد فرایندی که شامل 25 وظیفه­ی انسانی و 4 وظیفه­ی سازمانی بود شناسایی شد. سپس با استفاده از یک چک لیست تخصصی، پتانسیل تغییرپذیری (ریسک­های در حال ظهور) بین وظایف مذکور تعیین گردید. بعد از آن با توجه به وابستگی­ها/اتصالات ممکن بین وظایف مذکور و تأثیر آنها بر یکدیگر، پدیده­ی تشدید در این وظایف بررسی شد. در نهایت نیز سازوکارها و موانعی نظیر فیزیکی، نمادی، کارکردی و غیره که برای میراکردن تغییرپذیری به کار می­روند شناسایی شدند.

  یافته­ها: نتایج نشان داد که احتمال تغییرپذیری (ریسک در حال ظهور) بالا در 14 وظیفه­ی انسانی محتمل
می­باشد، اما بررسی سناریوهای مختلف مشخص نمود که 5 وظیفه­ی انسانی حاوی ریسک­های در شرف ظهور می­باشند و نیاز به کنترل دارند. این ریسک­ها خارج از محدوده­ی نواقص و بد عمل کردن یک جزء قرار می­گیرند.

  نتیجه­گیری: با توجه به نتایج این مطالعه و مطالعات انجام شده در جهان، این مدل برای درک حالت­های غیر خطی و پویای ناشی از پدیده تشدید بین وظایف در سیستم های فنی-اجتماعی برای پیشگیری از حوادث، بسیار مفید و کاربردی می­باشد.

متن کامل [PDF 3262 kb]   (4936 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارزیابی و مدیریت ریسک
دریافت: 1391/10/26 | پذیرش: 1392/6/17 | انتشار: 1393/2/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb