زمینه و هدف: درصنعت فولاد دمندههای هوا که جهت تامین هوای فشرده مورد استفاده قرار میگیرند یکی از منابع صوتی آزاردهنده محسوب می شوند. هدف این مطالعه اتاقکسازی به منظور کنترل صدای دستگاه دمنده هوا در یک صنعت فولاد بود.
روش بررسی: اندازهگیری تراز صدا همراه با تجزیه فرکانسی آن با استفاده از ترازسنج مدلCASELLA-Cell.450، صورت گرفت. دزیمتری به منظور برآورد میزان مواجهه کارگران با استفاده از دزیمتر مدلTES-1345 انجام گردید. برآورد تراز توان صوت دستگاه در شبکه Lin بر اساس ایزو 3746 انجام گردید.توزیع تراز صدای انتشار یافته از منبع بصورت نقشه صوتی با استفاده از نرم افزار Surfer تهیه گردید. تحلیل آکوستیکی محیط بر مبنای ویژگیهای جذب صوتی سطوح صورت گرفت. در نهایت به منظور کنترل صدا یک اتاقک با دیواره فشرده ساندویچی برای دمنده طراحی و میزان تاثیر مداخله برآورد گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد تراز کلی فشار صوت دمنده dB(Lin)4/95 و فرکانس غالب آن Hz2000 در شبکه خطی Lin است. علاوه بر این تراز توان صوت دستگاه دمنده در فرکانس غالبdB 9/102 تعیین گردید. میزان سطح جذب موثر صوتی سطوح داخلی سالن مذکوربرابر با 082/0 و میانگین میزان مواجهه شغلی با صدا بر مبنای دز صدای دریافتی معادل 230درصد تعیین گردید. با طراحی اتاقک با لایه عایق اصلی از نوع ورق فولادی و لایه پشم شیشه و ورق پانچ به عنوان جاذب در سطح داخلی دیواره آن، افت انتقال عملی صوت در فرکانس غالب با در نظر گرفتن 001/0 نشتی در حدود dB30 برآورد گردید.
نتیجهگیری: عامل اصلی ایجاد صدا در دستگاه دمنده هوا گیربکس و کمپرسور بوده که به دلیل عملکرد روتور و چرخ دندههای مارپیچی در قسمت گیربکس و ایجاد فعل و انفعال بین جریان حرکت هوا در طول پرههای دوار و ثابت در داخل کمپرسور ایجاد میگردد، که با طراحی اتاقک میزان دز صدای دریافتی کارگران به کمتر از 20 درصد کاهش مییابد. کلید واژهها: اتاقک سازی، دمنده هوا، کنترل صدا، تحلیل آکوستیکی، صنعت فولاد
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |