دوره 13، شماره 2 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 67-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

khanijazani R, tabatabaeii S, seyed mehdi S, kavousi A. Ergonomic study of the relationship between job stress and harmful factors in the cement industry. ioh 2016; 13 (2) :58-67
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1495-fa.html
خانی جزنی رضا، طباطبایی شهناز، محققیان یعقوبی مهدی، سید مهدی سید محمد، کاووسی امیر. مطالعه ارتباط بین استرس شغلی با عوامل زیان آور در یک صنعت سیمان. سلامت كار ايران. 1395; 13 (2) :58-67

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1495-fa.html


دانشیار، دانشکده سلامت، ایمنی و محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، tabshahnaz@yahoo.com
چکیده:   (6552 مشاهده)

زمینه و هدف: زمانی که از استرس صحبت می شود بیشتر جنبه های منفی آن مد نظر است. استرس می تواند در بروز برخی بیماریهای جسمی، روانی و اجتماعی نقش داشته باشد. استرس زیاد باعث کاهش عملکرد فرد و افزایش حوادث در محیط کار می شود. در خطوط تولید صنعت سیمان عوامل زیان آور مختلفی وجود دارد که در بروز استرس نقش داشته و سلامتی کارگران را به مخاطره می اندازد.

روش بررسی: این پژوهش بر روی 177 نفر از کارگران خط تولید یک صنعت سیمان انجام شده است. جهت جمع آوری داده ها در مرحله اول، از پرسشنامه های فردی-شغلی و استرس شغلی بلکیک استفاده شد. همچنین به منظور سنجش عوامل زیان آور صدا، روشنایی، گرد و غبار و تنش های حرارتی به ترتیب از دستگاههای صدا سنج، لوکس متر، پمپ نمونه برداری بهمراه متعلقات آن و WBGTمتر استفاده گردید. داده توسط نرم افزار SPSS20  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: یافته ها نشان داد میانگین استرس شغلی گروه نمونه 01/45 بوده و از نظر آماری ارتباط معناداری بین عوامل زیان آور صدا و گرد و غبار با استرس شغلی وجود دارد(P<0/01).اما بین استرس شغلی با عوامل زیان آور دیگر از جمله روشنایی و تنش های حرارتی ارتباطی یافت نشد. همچنین در استرس شغلی کارکنان با ملاحظه بر سن، سابقه کار و محل  فعالیت ایشان تفاوت وجود داشت.

 نتیجه گیری: بررسی نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که صدا و گرد و غبار در محیط کار عوامل تاثیر گذار بر استرس شغلی کارگران در خط تولید صنعت سیمان می باشند. همچنین با افزایش سن افراد، استرس شغلی نیز افزایش می یابد. از طرفی افراد با سابقه در فعالیت هایی مشغول هستند که بار مسئولیتی زیادی برای ایشان دارد و همین امر موجب افزایش استرس می شود. در واحدهای مختلف خط تولید کارخانه سیمان، میزان شدت و مدت زمان مواجهه افراد با عوامل زیان آور متفاوت است که این موضوع موجب بروز تفاوت در استرس شغلی کارکنان با ملاحظه بر محل فعالیت ایشان می شود.

واژه‌های کلیدی: استرس شغلی، عوامل زیان آور، سیمان، WBGT
متن کامل [PDF 608 kb]   (3039 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1394/1/4 | پذیرش: 1394/4/1 | انتشار: 1395/3/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb