زمینه و هدف: استرسِ شغلی، یکی از مهمترین معضلات دنیای امروز است که علاوه بر تأثیرگذاری جسمی و روانی کارمندان، کارایی افراد را کاهش داده و بنابراین بهرهوری سازمانها و اقتصاد آنها را تحت تأثیر قرار میدهد. از طرف دیگر، با نگاهی به وضعیت فضاهای اداری در جهان و تغییر آن از اوایل قرن بیستم و مقایسهی آن با کشور ایران، ضرورت انجام پژوهش و ایجاد دگرگونی در طراحی فضاهای اداری ایران نیز احساس میشود. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل نقش عوامل طبیعی نور، دید و منظر بر کاهش استرس کارمندان فضاهای اداری میباشد.
روش بررسی: برای دستیابی به این منظور، از روش روانـفیزیک استفاده گردید. همچنین برای سنجش شرایط استرسزا در مقابل شرایط با استرس ناچیز، آزمونی پژوهشگرساخت بر پایهی آزمون استروپ رنگـکلمه به کار گرفته شد و دادههای حاصل از 40 آزمونشونده، توسط نرمافزار متلب (MATLAB) تحلیل گشت. این آزمون شوندگان دبیران دعوت شده از تمامی استانهای کشور بودند.
یافته ها: تحلیل آزمون نشان داد که زمان واکنش افراد در محرکهای نمایشدهندهی فضاهای فاقد نور طبیعی، دید و منظر بیشتر است و میانگین زمان پاسخ در تصاویر ناخوشایند، به صورت معنادار، بیشتر از میانگین زمان پاسخ در تصاویر خوشایند میباشد (P<0.1).
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که سه عامل نور و روشنایی، دید و منظر در کاهش استرس کارمندان نقش مؤثری دارند، بنابراین پیشنهاد میشود که طراحان با در نظر گرفتن این سه عامل، محیطهای با استرس کمتر، پویا و خوشایند را برای کارمندان خلق نمایند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |