دوره 10، شماره 3 - ( 1392 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 44-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

abbasinia M, monazzam M, ghasemkhani M, sadeghniat K, aghaee H, Asghari M et al . Survey and Comparison of sleep disorders in shift workers in the automotive industry.. ioh 2013; 10 (3) :37-44
عباسی نیا مرضیه، منظم محمدرضا، قاسم خانی مهدی، صادق نیت خسرو، آقایی حبیب، اصغری مهدی و همکاران.. بررسی و مقایسه ی اختلالات خواب در کارگران شیفت کار شاغل در یک صنعت خودرو سازی. سلامت كار ايران. 1392; 10 (3) :37-44

دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت حرفه ای،گروه بهداشت حرفه ای،دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی اراک،اراک،ایران ، Asghari@arakmu.ac.ir

زمینه و هدف: خواب یکی از مهم‌ترین سیکل‌های شبانه روزی و یک الگوی پیچیده­ی زیست شناختی است. خواب برای حفظ تعادل و توازون جسمانی و روانی انسان لازم است و اختلال خواب اغلب نشانه­ی‌ اولیه‌ یک بیماری روانی است. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه اختلالات خواب در کارگران شیفت‌های کاری ثابت و در گردش شاغل در یک صنعت خودرو­سازی انجام شده است.

روش کار: در این مطالعه که به­صورت توصیفی – تحلیلی انجام گرفت تعداد 120 نفر از کارگران شاغل در یک صنعت خودروسازی در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد نمونه‌ها با استفاده از نمونه­گیری ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها در این پژوهش 3 پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، شاخص شدت بی ­ خوابی و خواب آلودگی اپورث بودند. داده­های این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفتند.

یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار نمرات شاخص شدت بی­خوابی در شیفت شب و در شیفت صبح به ترتیب 6 ± 3/16 و 5 ± 55/12 می­باشد. نتایج آزمون تی نشان داد که شاخص شدت بی­خوابی در مجردها نسبت به متأهلین بیشتر می ­باشد (004/0 = P ). مقایسه‌ میانگین نمرات خواب­آلودگی با استفاده از آزمون تی در دو شیفت شب و صبح حاکی از بیشتر بودن میانگین امتیازات در شیفت شب نسبت به شیفت صبح بوده و این اختلاف از نظر آماری معنا داراست (048/0 =p).

نتیجه­گیری: نتایج تحقیق حاضر شیوع بالای بی ­ خوابی و خواب­آلودگی را در کارگران این صنعت حیاتی کشور نشان داد، که این نتایج می‌تواند بسیار نگران کننده بوده و بر کیفیت کار آن‌ها و بروز حوادث تأثیر گذار باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1391/4/20 | پذیرش: 1392/7/7 | انتشار: 1392/7/7