زمینه و هدف: پرسشنامههای خودگزارشی استاندارد، با توجه به ارزان بودن و سهولت تلخیص و تحلیل نتایج آنها جزء مهمترین و پرکاربردترین رویکردها در شناسایی و سنجش عوامل استرسزای مرتبط با کار به شمار میروند. مطالعه حاضر با هدف انجام مروری بر پرسشنامههای موجود در زمینه عوامل استرسزای مرتبط با کار انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه مروی نظاممند، کلیه پرسشنامههای موجود در زمینه عوامل استرسزای شغلی در یک محدوده زمانی از سال 1975 تا 2016 از طریق جستجو در چندین پایگاه نمایه سازی و استنادی معتبر جمعآوری و مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: در مجموع با توجه به معیارهای انتخاب در نظرگرفته شده، 23 پرسشنامه شرایط ورود به مرحله نهایی مطالعه را پیدا کردند. همهی این پرسشنامهها در کشورهای صنعتی و توسعه یافته طراحی و توسعه یافته بودند. با این حال، طبق مرور پیشینه ما، فقط ویژگیهای روانسنجی ترجمه های فارسی پرسشنامهی محتوای شغل (JCQ)، پرسشنامهی عدم توازن تلاش-پاداش (ERI)، پرسشنامهی روانی-اجتماعی کپنهاگن (COPSOQ)، ابزار نشانگر استانداردهای مدیریت اجرایی بهداشت و ایمنی (HSE-MS)، پرسشنامهی عمومی نوردیک برای عوامل روانی-اجتماعی در محیط کار (QPSNordic) و پرسشنامهی استرس شغلی عمومی نایوش (GJSQNIOSH) مورد مطالعه قرار گرفته بودند.
نتیجهگیری: با توجه به تعدد پرسشنامههای موجود و خرد-مقیاسهای آنها، پیشنهاد میشود محققان و سازمانهای مختلف در ایران، ابتدا با استفاده از مطالعههای کیفی، عوامل استرسزای مرتبط با مشاغل خاص خود را شناسایی کنند و سپس با طراحی پرسشنامههای استاندارد خاص خود یا با استفاده از خرد- مقیاسهای پرسشنامههای موجود که پوششدهندهی مسائل خاص آنها است، اقدام به سنجش عوامل استرسزای شغلی در محیط کاری خود نمایند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |