Ethics code: IR.QUMS.REC.1397.038
صفری واریانی علی، علیمرادی رعنا، احمدی سعید، زارع سجاد، فلاح مراد زهره. کنترل صدای دستگاه پرس ضربه ای با استفاده از محفظه آکوستیک جزئی: یک مطالعه میدانی. سلامت كار ايران. 1401; 19 (1) :241-254
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2916-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی قزوین، دانشکده بهداشت، گروه ایمنی وبهداشت کار ، saeidahmad@gmail.com
چکیده: (2134 مشاهده)
زمینه و هدف: دستگاه پرس یکی از ماشین آلات مهم صنعتی برای تولید قطعات فلزی میباشد که معمولأ صدای خطرناک منتشر مینماید. یکی از رایجترین روشها برای کاهش انتقال صدای ماشینآلات استفاده از محفظه آکوستیک است. هدف از این مطالعه بررسی نقش ابعاد و موقعیت دریچه باز محفظههای آکوستیک جزئی در میزان مواجهه صوتی اپراتور دستگاه پرس است.
روش بررسی: در این مطالعه کاربردی یک دستگاه پرس ضربهای با ظرفیت 60 تن به عنوان منبع صدای واقعی در کارخانه تولید قطعات خودرو تحت بررسی قرار گرفت. تراز صدای معادل اپراتور و متوسط صدای دستگاه پرس قبل و بعد از مداخله کنترلی بر اساس استاندارد ISO 9612 و با استفاده از ترازسنج صوت مدلCassella Cell-450 اندازهگیری شد. لاستیک به ضخامت 2 میلیمتر و پشم سنگ به ضخامت50 میلیمتر به عنوان مواد عایق و جاذب محفظه آکوستیک در نظر گرفته شدند و به منظور پیشبینی عملکرد محفظه آکوستیک از طریق مدلهای ریاضی، افت انتقال صوت لاستیک با استفاده از دستگاه امپدانس تیوبBSWA SW 477 اندازهگیری شد. در ادامه محفظه آکوستیک به طول، عرض و ارتفاع به ترتیب 4/1، 2/1و 3 متر ساخته شد و دریچههای باز به مساحت 2، 5/3و 7 درصد از مساحت کل بدنه محفظه در بخش مقابل اپراتور و دریچهای به مساحت 2 درصد در بخش جانبی به منظور بررسی عملکرد جفاظ آکوستیک جزیی ایجاد شد.
یافته ها: تراز صدای معادل اپراتور دستگاه پرس قبل و بعد از مداخله با محفظه آکوستیکیکامل به ترتیب 89 و 67 دسی بل A اندازهگیری شد. میزان مواجهه اپراتور دستگاه پرس پس از محصورسازی جزیی با دریچههای باز به ابعاد 2، 5/3و 7 درصد در ضلع مقابل دستگاه به ترتیب 78، 79 و 78 دسی بل A اندازهگیری شد و به طور جزئی این مقادیر بیشتر از مقادیر پیشبینی شده بودند. تغییر جهت دریچه باز با ابعاد 2 درصد از مقابل دستگاه به ضلع جانبی منجر به کاهش میزان مواجهه فردی اپراتور دستگاه پرس از 78 به 69 دسی بل A گردید، هرچند که در میانگین صدای دستگاه پرس تغییر قابل توجهی مشاهده نشد.
نتیجه گیری: افزایش ابعاد دریچه جلویی محصورکننده جزئی دستگاه پرس، تغییر قابل توجهی در میزان مواجهه صوتی اپراتور دستگاه پرس ایجاد نکرد. تغییر جهت دریچه، میزان مواجهه اپراتور دستگاه را به شدت کاهش داد. بنابراین برای تغذیه دستی دستگاه پرس از طریق دریچههای تعبیه شده در مقابل اپراتور، ابعاد دریچه را میتوان به منظور دسترسی بهتر اپراتور به منطقه عملیاتی دستگاه، با آزادی عمل بیشتری انتخاب کرد، بدون اینکه اپراتور در معرض صدای بیشتر قراربگیرد. در ضمن، تغییر جهت دریچه از ضلع مقابل به ضلع جانبی و تغذیه خودکار دستگاه از طریق دریچههای جانبی میتواند به مقدار زیادی مواجهه اپراتور دستگاه را کاهش دهد.
شمارهی مقاله: 16
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
صدا دریافت: 1398/6/25 | پذیرش: 1401/5/20 | انتشار: 1401/9/6