دوره 19، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 254-241 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.QUMS.REC.1397.038


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Safari variani A, alimoradi R, ahmadi S, Zare S, fallah morad Z. Punch press noise control through partial acoustic enclosure: A Field Study. ioh 2022; 19 (1) : 16
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2916-fa.html
صفری واریانی علی، علیمرادی رعنا، احمدی سعید، زارع سجاد، فلاح مراد زهره. کنترل صدای دستگاه پرس ضربه ای با استفاده از محفظه آکوستیک جزئی: یک مطالعه میدانی. سلامت كار ايران. 1401; 19 (1) :241-254

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2916-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی قزوین، دانشکده بهداشت، گروه ایمنی وبهداشت کار ، saeidahmad@gmail.com
چکیده:   (2081 مشاهده)
زمینه و هدف: دستگاه پرس یکی از ماشین ­آلات مهم صنعتی برای تولید قطعات فلزی می­باشد که معمولأ صدای خطرناک منتشر می­نماید. یکی از رایج­ترین روش‌ها برای کاهش انتقال صدای ماشین­آلات استفاده از محفظه آکوستیک است. هدف از این مطالعه بررسی نقش ابعاد و موقعیت دریچه باز محفظه­های آکوستیک جزئی در میزان مواجهه صوتی اپراتور دستگاه پرس است.  
روش بررسی: در این مطالعه کاربردی یک دستگاه پرس ضربه­ای با ظرفیت 60 تن به عنوان منبع صدای واقعی در کارخانه تولید قطعات خودرو تحت بررسی قرار گرفت. تراز صدای معادل اپراتور و متوسط صدای دستگاه پرس قبل و بعد از مداخله کنترلی بر اساس استاندارد ISO 9612 و با استفاده از تراز­سنج صوت مدلCassella Cell-450 اندازه­­گیری شد. لاستیک به ضخامت 2 میلیمتر و پشم سنگ به ضخامت50 میلیمتر به عنوان مواد عایق و جاذب محفظه آکوستیک در نظر گرفته شدند و به منظور پیش­بینی عملکرد محفظه آکوستیک از طریق مدل­های ریاضی، افت ­انتقال­ صوت لاستیک با استفاده از دستگاه امپدانس تیوبBSWA SW 477 اندازه­گیری شد. در ادامه محفظه آکوستیک به طول، عرض و ارتفاع به ترتیب 4/1، 2/1و 3 متر ساخته شد و دریچه­های باز به مساحت 2، 5/3و 7 درصد از مساحت کل بدنه محفظه در بخش مقابل اپراتور و دریچه­ای به مساحت 2 درصد در بخش جانبی به منظور بررسی عملکرد جفاظ آکوستیک جزیی ایجاد شد.
یافته ها: تراز صدای معادل اپراتور دستگاه پرس قبل و بعد از مداخله با محفظه آکوستیکی­کامل به ترتیب 89 و 67 دسی بل A اندازه­گیری شد. میزان مواجهه اپراتور دستگاه پرس پس از محصورسازی جزیی با دریچه­های باز به ابعاد 2، 5/3و 7 درصد در ضلع مقابل دستگاه به ترتیب 78، 79 و 78 دسی بل A اندازه­گیری شد و به طور جزئی این مقادیر بیشتر از مقادیر پیش­بینی شده بودند. تغییر جهت دریچه باز با ابعاد 2 درصد از مقابل دستگاه به ضلع جانبی منجر به کاهش میزان مواجهه فردی اپراتور دستگاه پرس از 78 به 69 دسی بل A گردید، هرچند که در میانگین صدای دستگاه پرس تغییر قابل توجهی مشاهده نشد.  
نتیجه گیری: افزایش ابعاد دریچه جلویی محصور­کننده جزئی دستگاه پرس، تغییر قابل توجهی در میزان مواجهه صوتی اپراتور دستگاه پرس ایجاد نکرد. تغییر جهت دریچه، میزان مواجهه اپراتور دستگاه را به شدت کاهش داد. بنابراین برای تغذیه دستی دستگاه پرس از طریق دریچه­های تعبیه شده در مقابل اپراتور، ابعاد دریچه را می­توان به منظور دسترسی بهتر اپراتور به منطقه عملیاتی دستگاه، با آزادی عمل بیشتری انتخاب کرد، بدون اینکه اپراتور در معرض صدای بیشتر قراربگیرد. در ضمن، تغییر جهت دریچه از ضلع مقابل به ضلع جانبی و تغذیه خودکار دستگاه از طریق دریچه­های جانبی می­تواند به مقدار زیادی مواجهه اپراتور دستگاه را کاهش دهد. 
 
شماره‌ی مقاله: 16
متن کامل [PDF 902 kb]   (591 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صدا
دریافت: 1398/6/25 | پذیرش: 1401/5/20 | انتشار: 1401/9/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb