دوره 17، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 977-964 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

GOLMOHAMADI R, biabani A, AZADI N, abshang I. Noise control and determination of economic indicators in an edible oil industry. ioh 2020; 17 (1) :964-977
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2929-fa.html
گلمحمدی رستم، بیابانی اعظم، آزادی نرگس، آبشنگ ایمان. کنترل صدا و تعیین شاخص‌های اقتصادی در یک صنعت روغن خوراکی. سلامت كار ايران. 1399; 17 (1) :964-977

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2929-fa.html


دانشکده علوم پزشکی ساوه ، a.biabani.67@gmail.com
چکیده:   (1670 مشاهده)
زمینه و هدف
آلودگی صدا فراگیرترین عامل زیان آور فیزیکی در محیط‌های صنعتی به شمار می‌آید. اشتغال ﺩﺭ ﻣﺤﻴﻂ ﭘﺮ ﺻﺪﺍ به طور مداوم می‌تواند علاوه بر اثرات شنوایی ، ﺑﺎﻋﺚ اﺧﺘﻼل در ارﺗﺒﺎﻃﺎت کلامی، محدودیت ﺗﻤﺮﻛﺰ، ﺧﺴﺘﮕﻲ، آزار ذهنی و کاهش بازده کاری ﺷﻮد.کنترل صدا به منظور کنترل اثرات آن و راحتی کارگر بوده و شامل روش های کلی کنترل مدیریتی و کنترل مهندسی می باشد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی و اجرای مداخلات مهندسی جهت کاهش مواجهه شغلی با صدا در واحدهای مختلف یک کارخانه روغن سازی در استان خوزستان بود.
روش کار
این مطالعه توصیفی، تحلیلی و مداخله‌ای در یک کارخانه تولید روغن خوراکی در استان خوزستان انجام گردید. در این مطالعه تراز فشار صوت در سالن‌های تولید توسط ترازسنج دیجیتال پیشرفته مدل AWA 5688 طبق استاندارد ISO 9612 اندازه‌گیری شد و سپس در واحدهای با تراز فشار صوت بالاتر از حد مجاز اقدامات مداخله‌ای شامل نصب لرزه‌گیر زیر دستگاه‌های پرس، نصب پانل آکوستیک در سقف و پانل جاذب در دیوار مشترک با سالن مونتاژ، نصب پانل جاذب در دیوارهای مجاور اپراتورهای پرس، نصب صفحات پلیمری روی سطح میزهای واحد قوطی‌سازی، اصلاح درب و پنجره‌های و اجرای کف شناور اتاق کنترل، نصب کابین فلزی با سطح داخلی جاذب فوم ‌الاستومری در دستگاه‌های تتراپک، نصب سقف فولاد گالوانیزه و لایه جاذب الاستومری در اتاقک کابین، ساخت و نصب اتاقک آکوستیک روی دستگاه بطری ردیف‌کن انجام گرفت. سپس به منظور تعیین میزان اثربخشی مداخلات انجام شده ارزیابی مجدد صورت گرفت. علاوه براین میزان اثربخشی مداخلات نسبت به کاهش تراز فشار صوت، شاخص‌های هزینه-اثربخشی و هزینه-فایده محاسبه گردید.
یافته ها
نتایج نشان داد قبل از انجام مداخله در تمام ایستگاه‌ها تراز فشار صوت معادل اندازه‌گیری شده بالاتر از حد مجاز بود به‌طوری‌که بالاترین میزان تراز فشار صوت در مجاورت یکی از پرس‌های 63 تن برابر  dB(A)6/92 را نشان ‌می‌دهد. بعد از انجام مداخلات، میزان تراز فشار صوت در تمام ایستگاه‌ها کاهش یافته و در تمام نقاط به استثنا ایستگاهی که در مجاورت دستگاه پرس63 تن بود به کمتر از مقدار حد مجاز رسیده است. با توجه به مداخلات صورت گرفته مشخص گردید بیشترین کاهش صدا در  اصلاح اتاقک‌های دستگاه‌های تتراپک بوده است. نتایج کاهش میزان تراز فشار صوت در آنالیز فرکانس صدا نیز در قبل و بعد از انجام مداخله در سالن‌ پرس و بطری‌سازی اثر بخشی مداخلات صورت گرفته را تایید نمود. متوسط شاخص هزینه-فایده کلی 70/0 میلیون ریال به ازای هر نفر در یک دوره یکساله نسبت پرداخت به بیمه‌گر به ازای هر سال بازنشستگی زودتر بوده است.
نتیجه گیری
بررسی ها نشان داد تمام اقدامات کنترلی انجام شده در واحد های مختلف در این مطالعه منجر به کاهش چشم گیر تراز معادل فشار صوت گردید و با بررسی صورت گرفته توسط شاخص هزینه اثربخشی و شاخص هزینه-فایده نیز مشخص گردید علی رغم هزینه نسبتاً بالایی که در برخی واحدها صورت گرفت این شاخص‌ها کاملاً در محدوده قابل قبولی قرار دارند.
 
متن کامل [PDF 905 kb]   (791 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صدا
دریافت: 1398/7/6 | پذیرش: 1398/12/26 | انتشار: 1399/7/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb