دوره 18، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 301-285 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 970121113

Ghasemi F, Kurdestani M, MohammadFam I. Risk Assessment of Ilam Gas Refinery Storage Tanks using Safety Weighted Hazard Index (SWeHI) and recommending required control measures. ioh 2021; 18 (1) : 19
قاسمی فخرالدین، کردستانی محمد، محمدفام ایرج. ارزیابی ریسک مخازن پالایشگاه گاز ایلام با استفاده از شاخص خطر وزن شده ایمنی و ارائه راهکارهای کنترلی موردنیاز. سلامت كار ايران. 1400; 18 (1) :285-301

استاد گروه مدیریت ایمنی، سلامت و محی طزیست، مرکز تحقیقات بهداشت و ایمنی شغلی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، ، iraj_f@yahoo.com
مقدمه: ارزیابی ریسک مهم‌ترین ابزار جهت شناسایی ریسک‌های غیرقابل‌قبول و پیشگیری از حوادث مربوطه می‌باشد. هدف این مطالعه ارزیابی ریسک مخازن پالایش گاز ایلام با استفاده از شاخص خطر وزن شده ایمنی به عنوان یک روش کمی ارزیابی ریسک می­باشد.
روش بررسی: شاخص خطر وزن شده ایمنی دارای دو بخش شاخص خطر بالقوه (B) و شاخص کنترل خطر (A) است. بخش اول شامل خطرات حریق و انفجار (B1) و خطر رهایش مواد سمی (B2) است که پس از محاسبه جرائم آن‌ها، عدد بزرگ‌تر به عنوان شاخص خطر بالقوه انتخاب می­شود. جهت تعیین فاکتور A انواع لایه­های حفاظتی موجود ارزیابی می­شوند. با تقسیم عدد بزرگ‌تر بین B1 و B2 بر A شاخص خطر وزن شده ایمنی محاسبه می‌گردد. بالا بودن مقدار این شاخص نشان دهنده بالاتر بودن ریسک واحد مورد بحث می‌باشد.
یافته‌ها: مقدار B1 برای مخازن اتمسفری و کروی به ترتیب 31/347 و 16/269 و مقدار B2 برای این مخازن به ترتیب 48/97 و 34/169 محاسبه گردید. مقدار A برای مخازن اتمسفری و کروی برابر با 31/84 تعیین گردید. در بین پارامترهای اثرگذار بر A، طرح مدیریت بحران و قابلیت اطمینان تجهیزات مورداستفاده دارای کمترین مقدار بودند. شاخص خطر وزن شده ایمنی برای مخازن کروی و استوانه­ای به ترتیب برابر 1925/3 و 1993/4 محاسبه شد که نشان دهنده خطر متوسط می‌باشد.
نتیجه­گیری: در مقایسه با سایر تکنیک­های مشابه، شاخص خطر وزن شده ایمنی رویکردی سریع جهت ارزیابی ریسک و اولویت بندی اقدامات اصلاحی در صنایع نفت و گاز است.
شماره‌ی مقاله: 19
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی فرآیند