دوره 20، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 325-302 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SBMU.PHNS.REC.1401.149

Habibian mohamadabadi M, Gholamnia R, Saeedi R. SAFETY ASSESSMENT OF DOUBLE-WALLED LPG TANKS USING FUZZY BAYESIAN NETWORK AND IMPROVED SIMILARITY AGGREGATION METHOD. ioh 2024; 20 (2) :302-325
حبیبیان محمدآبادی محمدرضا، سعیدی رضا، غلام نیا رضا. ارزیابی ایمنی مخازن دوجداره گازمایع با استفاده از شبکه بیزین فازی و براساس روش تجمیع شباهت بهبود یافته. سلامت كار ايران. 1402; 20 (2) :302-325

گروه سلامت، ایمنی و محیط زیست، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی تهران، ایران ، reza_gholamnia@yahoo.com
زمینه و هدف: مخازن ذخیره به‌عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های مجتمع‌های فرایندی حساسیت‌ بالایی را در بحث ایمنی دارند؛ چراکه در صورت وقوع حادثه هم باعث آسیب‌ به پرسنل و هم ایجاد ضرر مالی می­شوند. تعیین روشی بهینه و دارای عدم‌قطعیت کمتر جهت تعیین علل پراهمیت و بحرانی در وقوع حوادث می ­تواند در پیشگیری از حوادث بسیار موثر باشد.
روش بررسی: در ابتدا شناسایی اولیه مخاطرات از مخزن صورت گرفت و رویداد نشت از سیستم ذخیره ­سازی به‌عنوان رویداد اصلی انتخاب شد. در مرحله بعد ابتدا درخت‌واره پاپیونی و سپس شبکه بیزین ترسیم شد و روابط بین گره ­ها وارد نرم ­افزار گردید. احتمالات گره­ ها با استفاده از نظر کارشناسان و روش تجمیع شباهت بهبودیافته برآورد شده و در نهایت با درنظرگرفتن رویداد اصلی به‌عنوان گره شاهد، مقادیر نرخ تغییرات (ROV) جهت شناسایی پراهمیت ­ترین رویدادها محاسبه شد.
یافته ­ها: در این تحقیق مجموعا 53 رویداد پایه ­ای شناسایی شد. احتمال رویداد نشت از سیستم ذخیره ­سازیLPG مقدار 1.5E-02 به دست آمد و محتمل­ ترین پیامد خطرناک آتش استخری شناسایی شد. پس از محاسبه­ ی RoV، رویدادهایی مانند نشت از اتصالات نامناسب، بلایای طبیعی، نقص­ های ساختاری در ولوها و لایه ­ی بتنی به‌عنوان علل پراهمیت انتخاب شده و پیشنهادات اصلاحی لازم پیشنهاد گردید.
نتیجه­ گیری: شبکه­ بیزین یکی از ابزارهای مناسب جهت مدل­سازی علت-پیامد به شمار می­رود. ترکیب این روش با منطق فازی و تجمیع شباهت بهبودیافته می‌تواند باعث کاهش عدم‌قطعیت در مطالعات گردد. همچنین آن­ها با داشتن قابلیت به ­روزرسانی رویدادها می­ توانند باعث اولویت­ بندی رویدادهای بحرانی شوند. نتایج حاصل از این اولویت­ بندی می­ تواند به‌عنوان یک راهنمای مناسب برای بهینه ­سازی فعالیت­ های نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه نیز مورداستفاده قرارگیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی فرآیند
دریافت: 1402/5/25 | پذیرش: 1402/10/3 | انتشار: 1402/10/10