دوره 10، شماره 6 - ( 1392 )                   جلد 10 شماره 6 صفحات 15-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abbaszadeh M, Zokaei M, Zakerian S, Hassani H. Using Assessment Repetitive Task (ART) Tool in an Assembly Industry. ioh 2013; 10 (6) :1-15
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-849-fa.html
مجتبی عباس زاده ، مجتبی ذکایی ، سید ابوالفضل ذاکریان ، حمید حسنی . استفاده از روش ارزیابی وظایف کاری تکراری (ART) در یک صنعت مونتاژ . سلامت كار ايران. 1392; 10 (6) :1-15

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-849-fa.html


دکترای ارگونومی(نویسنده مسئول)*، عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، zakerian@sina.tums.ac.ir
چکیده:   (12002 مشاهده)

  زمینه و هدف: صنعت مونتاژ از جمله صنایعی است که ریسک حرکات تکراری و در نتیجه ریسک اختلالات اسکلتی عضلانی در آن بالا می باشد. بررسی ارگونومیکی این مشاغل به منظور شناسایی، ارزیابی و کنترل این آسیب ها در کارکنان حائز اهمیت می باشد. از روش های مختلفی به منظور ارزیابی ریسک حرکات تکراری در این صنایع استفاده شده است. هدف مطالعه حاضر معرفی ابزار ارزیابی وظایف تکراری ( ART Tool ) اندام های فوقانی و همچنین استفاده از آن برای ارزیابی ریسک حرکات تکراری مونتاژکاران در صنعت الکتریک می باشد. این روش در سال 2009 توسط اداره ایمنی و بهداشت انگلستان ( HSE ) ایجاد شد.

  روش بررسی: در مطالعه مقطعی حاضر کلیه ایستگاه­های کاری(20 ایستگاه کاری) بصورت سرشماری انتخاب شدند و سپس با استفاده از روش تجزیه و تحلیل سلسه مراتبی وظایف ( HTA ) هر شغل به وظایف و هر وظیفه به فعالیت‌ها و هر فعالیت به حرکات تجزیه و تحلیل گردید. بعد از آن روش ART برای شناسایی ریسک فاکتورهای رایج در کارهای تکراری که در پیشرفت اختلالات اندام های فوقانی ( ULDs ) دخیل هستند، استفاده شد و تعداد 20 برگ کار ART تکمیل گردید.

یافته ها: نتایج نشان داد که 15% وظایف کاری در سطح ریسک پایین، 55% وظایف کاری در سطح ریسک متوسط و 35% وظایف کاری در سطح ریسک بالا قرار دارند. مهمترین ریسک فاکتورها، نحوه ی چنگش و زمان های استراحت در طول یک شیفت کاری بودند که سطح ریسک آنها برای تمام وظایف کاری بالا بود. یکنواختی کار هم از مهمترین ریسک فاکتورهای روانی- اجتماعی در همه ی وظایف کاری بود.

  نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی ناشی از وظایف تکراری در شغل مورد بررسی نسبتا بالاست و مداخلات ارگونومی بمنظور طراحی مجدد شغل مورد نظر مورد نیاز است. این مطالعه کاربرد روش ART را به طور عملی نشان می دهد و بکارگیری آن را بعنوان روشی کاربردپذیر، آسان و مناسب برای اهداف ارزیابی و مداخلات ارگونومی در وظایف کاری تکراری پیشنهاد می کند.  

متن کامل [PDF 2254 kb]   (6622 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1391/8/20 | پذیرش: 1392/2/3 | انتشار: 1393/2/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb