Ethics code: IR.SBMU.PHNS.REC.1403.143
Hooshmand M, Hatami H, Gholamnia R, Olazadeh K, salehi sahlabadi A. Analysis of the Impact of Mental Workload on Safety Behavior of Workers in the Iron and Steel Industry with Emphasis on the Mediating Role of Occupational Burnout: A Case Study in Yazd Province. ioh 2025; 22 (1) : 11
URL:
http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3737-fa.html
هوشمند مهدی، حاتمی حسین، غلام نیا رضا، اولی زاده کیوان، صالحی سهل آبادی علی. تحلیل تأثیر بارکاری ذهنی بر رفتار ایمنی کارگران صنعت آهن و فولاد با تأکید بر نقش میانجی فرسودگی شغلی: مطالعهای موردی در استان یزد. سلامت كار ايران. 1404; 22 (1)
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3737-fa.html
گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، asalehi529@gmail.com
چکیده: (47 مشاهده)
زمینه و هدف: صنایع آهن و فولاد به دلیل شرایط کاری و محیطی، مشکلات جسمی و روانی متعددی برای کارگران ایجاد میکنند. در این زمینه، تحلیل سلامت روانی و جسمی کارگران و شناسایی عوامل موثر بر آنها میتواند نقش موثری در بهبود شرایط سلامتی آنها داشته باشد. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی و بررسی تأثیر بار کاری ذهنی با نقش میانجی فرسودگی شغلی بر رفتار ایمنی کارگران در یک صنعت آهن و فولاد در استان یزد بود.
روش بررسی: این مطالعه ی توصیفی-تحلیلی روی ۱۵۰ نفر از کارکنان یک کارخانه ی آهن و فولاد در سال ۱۴۰۳ انجام شد. در این مطالعه ارتباط بین بار کاری ذهنی و فرسودگی شغلی با رفتارهای ایمنی با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه بررسی شد. در این پژوهش، پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک افراد، بار کاری ذهنی CarMen-Q، فرسودگی شغلی MBI-GS و رفتار ایمنی ژانگ برای جمع آوری داده استفاده شدند. در پایان برای تجزیه وتحلیل داده ها، شاخصهای آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۵ در سطح معناداری 95 درصد بررسی شدند. همچنین با استفاده از مدل معادلات ساختاری، ارتباط بین متغیرهای مطالعه به وسیلهی نرم افزار SmartPLS نسخهی ۳ بررسی شد.
یافته ها: بار کاری ذهنی با میانگین ۱۱/۸۷± ۷۲/۸۶و همچنین فرسودگی شغلی با میانگین ۸/۹۶ ± ۵۸/۶۶ سطح بالایی را در این جامعه نشان دادند. نتایج مدل معادلات ساختاری طراحی شده نشان داد که بار کاری ذهنی با فرسودگی شغلی ارتباط مثبت و معناداری دارد (630/0r= ،001/0 p< ). همچنین یک ارتباط معکوس و معنادار بین بار کاری ذهنی و رفتار ایمنی (696/0r= ،003/0 p< ) و همچنین بین فرسودگی شغلی و رفتار ایمنی مشاهده شد (540/0-r= ،001/0 p< ).
نتیجه گیری: بر اساس یافته های این تحقیق، فرسودگی شغلی بهطور جزئی رابطه بین بارکاری ذهنی و رفتارهای ایمنی را میانجیگری میکند. این نتیجه به این معناست که بارکاری ذهنی نهتنها بهطور مستقیم بر رفتارهای ایمنی تأثیر میگذارد، بلکه بهطور غیرمستقیم از طریق تأثیر بر فرسودگی شغلی نیز بر آن تأثیر میگذارد.
شمارهی مقاله: 11
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی دریافت: 1403/12/18 | پذیرش: 1404/3/21 | انتشار: 1404/1/10